Õhuline kohupiimakook

Meie issile maitsevad kohupiima koogid, seega sai Isadepäevaks otsitud midagi sellest valdkonnast. Kuna aga õigel päeval olin ma tööl, siis võtsin küpsetamise ette järgmisel päeval ning tagatipuks läksime koos koogiga külla ja tegime üle pika aja ühe väikese Saugakate õhtupooliku.

Pilt jäi sedakorda tegemata, aga kuna kook kuulub kindlasti kordamisele, siis saab selle augu mingi hetk täita!

Põhi:

  • 100g võid
  • 3 spl suhkrut
  • 0.25 tl soola
  • 1 munakollane
  • 2 dl jahu

Täidis:

  • 500g kohupiima ( kasutasin kohupiimatoru)
  • 2 dl suhkrut
  • 3 spl jahu
  • 3 munakollast
  • 200g hapukoort
  • 4 munavalget
  • 2 tl vanilli suhkrut

Alustuseks panin ahju 200 kraadi peale sooja. Hakkisin või jahuga segamini, lisasin munakollase, suhkru ja soola ( tegelikult tegi seda köögikombain). Vooderdasin vormi küpsetuspaberiga ( ise tegin seekord veidi suurema koguse ja kandilise vormiga, aga antud ainetest peaks saama mahuka 26cm ümara koogi) ja vooderdasin vormi õhukese taignakihiga.

Täidise jaoks vahustasin munakollased suhkruga, lisasin kohupiima, hapukoore ja jahu ning viimasena ettevaatlikult eraldi tugevaks vahuks aetud munavalged.  Saadud segu valasin põhjale ja saatsin koogi ahju.

Küpses 200 kraadi juures umbes 15minutit, siis alandasin temperatuuri, kuna hakkas pruuniks kiskuma, pakun et umbakaudu 170 kraadi juures küpsetasin lõpuni, nii 30 minutit veel. Originaal retsepti juurest kommentaaridest lugesin, et keegi küpsetas 30 min  200-ga ja 30 160ga, aga mul oleks ära kõrbenud esimese poole tunniga. Võibolla oli süüdi ka pöördõhk, mida kasutasin.

Oluline on ka see, et kui kook parajalt kuldne, siis peaks peale ahju välja lülitamist kooki veel kümmekond minutit ahjus hoidma, seejärel ukse natukene paotama ja veel 10min ootama ning alles siis välja rätiku alla jahtuma võtta. Seda kõike selleks, et kook püsiks võimalikult kohev. Liiga kiirelt külma õhuga ehmatamine vajutab koogi lössi.

Igaljuhul, lõpetuseks: kook oli ülihea ja nagu juba öeldud, teen kindlasti veel.

Sai koogitegu korratud, kiiruga tegin ka paar pilti. Mõni teinekord ehk aega rohkem kompositsiooniga tegeleda😀

2 kommentaari (+add yours?)

  1. Tiina
    Jun 17, 2012 @ 21:56:05

    Marjakoogil on lingitud retseptil juures veel 1dl piima. Mõtlesin kogu aeg,et midagi on puudu,sest tainas peaks suhteliselt vedel olema,aga siin tuli selline liivataigna moodi:)

    Vasta

  2. Reilika
    Aug 07, 2013 @ 22:17:12

    super hea kook on!!

    Vasta

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: